Силиций – скритото злато за здравето на растенията

12 октомври 2022

Широко се развива идеята за намиране на нови алтернативни торове, биологично активни вещества и продукти за растителна защита, които могат продуктивно да повлияят на защитните механизми на растенията. Създаването и функционирането на естествената отбранителна система на растенията е основната функция на силиция. Многобройните изследвания с различни видове растения и заключенията на водещи световни учени през последното десетилетие потвърждават, че силиций осигурява многостранна защита от фитопатогенни организми и повишава устойчивостта на растенията към стрес от различно естество:

и чрез различни механизми:

 

ФИЗИОЛОГИЧНА ЗАЩИТА – силиций засилва растежа на надземните части и повишава активността на кореновата система.

 

Силиций е важен хранителен елемент за всички растения. Още през 40-те години на 20 век изследванията и полевите експерименти показват, че липсата на силиций предизвиква значително инхибиране на растежа на растенията.

Многогодишните полеви експерименти на Experimental Station Rothamsted (UK) показват, че с помощта на силиций е възможно да се увеличи добивът на растенията в случая на недостиг на фосфор в почвата, което е от голямо значение в условията на най-разпространеният проблем със заключването на фосфор в почвите и субстрати. Доказано е, че силиций в оптимални дози насърчава по-добрия обмен в тъканите на азот и фосфор, бор и редица други елементи.

Когато се прилага при почвени и безпочвени субстрати, силицият предотвратява прекаленото окисляване на средата за отглеждане, защитавайки от заключване на елементите в субстрата, както и от усвояването на токсични елементи, като алуминий.

Силиций оказва значително влияние върху физиологичните процеси в растенията като положителният ефект е особено забележим при растенията подложени на стресови условия на околната среда.

Интересът към силиция се свързва с възможността за използването му като екологично чиста алтернатива на пестицидите.

 

МЕХАНИЧНА ЗАЩИТА чрез удебеляване на покривната тъкан, на вътреклетъчно ниво.

 

По-висока устойчивост към суша

Силиций намалява количеството загуба на вода чрез транспирация (изпаряване) растенията по-малко страдат при условия на суша при екстремни обстоятелства. Това е особено полезно за производители на открито, чиито култури изпитват пикови температури през деня и най-ниски през нощта.

 

По-висока устойчивост към заболявания

Силиций профилактично осигурява физична преграда за спорите на гъбните заболявания, патогенни бактерии, насекоми-вредители. Самото растение регулира разпределението на силиция в различни части, прехвърляйки го в тъкани, които са най-стресирани, образувайки селективно укрепени зони.

Канадски изследвания от 2020 година убедително доказват ефекта от приложението на силиций срещу брашнеста мана. Редовни листни третирания в продължение на целия период на отглеждане намаляват процента заболявания с повече от 50%.

По-висока устойчивост към вредители

Силиций се натрупва в епидермалните клетъчни стени на листата, което прави по-трудно за насекомите да ги хапят и смучат.

 

БИОХИМИЧНА ЗАЩИТА

 

Когато растението е атакувано от вредители или патогени, силиций насърчава синтеза на органични съединения, активиращи естествената защита.

 

Устойчивост към сушата, вредното въздействие на UV-лъчите и измръзването.

Силициевите съединения с протеини и захари осигуряват термична изолация на тъканите - защита от прегряване, изсушаване и повишаване устойчивостта на замръзване на растенията.

Обработено с активни форми на силиций, растението използва влагата по-продуктивно. Известно е, че 20-30% силиций в дадено растение могат да участват в процеса на поддържане на вътрешния резерв на водата и това е един от механизмите, които позволяват на растенията да оцелеят в условия на остър недостиг на вода.

Листната обработка със силиций премахва топлинното натоварване при високи температури и значително намалява температурата на листата с 3-4°C. След 55 дни на развитие в нормални условия растенията се държат при температура 35-40oC; след 20 дни не третираните растения пожълтяват и умират, докато третираните, въпреки че са потиснати, възобновяват вегетацията след установяване на стайната температура.

Силицият също намалява вредното въздействие на UV-лъчите.

По този начин, листното приложение на силиций е екологично чист метод за повишаване устойчивостта на растенията към сушата и измръзването, което е особено значение за производители на открито.

 

Опазва от токсичност на тежки метали

В присъствието на тежки метали растенията могат да бъдат стресирани и това може да доведе до по-нисък добив и качество. И тъй като тези метали са токсични и за хората, това е проблем и за потребителите.

През 2015 година списанието Екотоксикология и екологична безопасност публикува проучване, в което представени ключови механизми, чрез които силиций намалява токсичността от тях при отглеждането на растенията.

 

Как се използва силиций?

За най-добри резултати силиций трябва да присъства в хранителния разтвор през целия жизнен цикъл на растението. Растенията, отгледани в почвата, имат по-голям шанс да абсорбират малки количества силиций, които могат да бъдат налични в почвата, докато растенията, отгледани хидропонно, нямат директен източник на силиций, освен ако не се добави като добавка.

Важно е да се отбележи, че усвояването на силиция през листата е около 30–40%, докато през кореновата система не надвишава 1–5%.

Затова руските учени създали SILIPLANT UNIVERZALNI® - течен тор с високо съдържание на биоактивен силиций (7%) – лесно усвоим от растенията.

Повече за продукта ще откриете на страница SILIPLANT UNIVERZALNI.

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }