Декоративни саксийни растения

Програма за торене и биозащита на декоративни растения

Растения в саксии – изкуствена среда в доста ограничено пространство. Изисквания на едни същи видове растения, саксийни и онези, които са в природата, нямат различия. Различен е само нашия подход в разбирането на техните нужди и реакцията ни към техните изисквания.

Също като всички живи организми на планетата, растенията не функционират самостоятелно. Растежът и здравето им зависи от партньорството им с микроорганизмите.

Нуждите на корените в почвеният субстрат са:

 • защита – ризобактериите образуват естествен щит около самите корени. Те се грижат за да не могат да достигнат до корените болестотворни бактерии.
 • храна и вода – растенията трудно извличат минералите от субстрат.

Особено когато става въпрос за освобождаването на фосфорните съединения, които са много важни за растенията. Финните смучещи корени имат определен капацитет: използват само между 4 и 7% от почвеният слой, обикновено са дебели, не повече от човешки косъм, и не живеят дълго – между 1 и 3 седмици. Растенията използват смучещите си корени за намирането на партньори. Ако не успеят да намерят, корените ще умрат. Ако успеят, растението може да създаде симбиоза – сложна екологична система, където бактериите и гъбите снабдяват растенията с хранителните вещества, които са по-трудно достъпни за тях, а в замяна кореновите клетки осигуряват на микроорганизмите среда за живот.

Повечето минерали в субстрата се намират по-далеч от обсега на корените, съответно и от обсега на ризобактериите. Микоризните гъби могат драстично да увеличават обсега на корените. Нишките на микоризните гъби са по-тънки от смучещите корени и обменят с тях хранителни вещества и вода. Това означава, че тези нишки растът лесно в микро порите на субстрата, където се намират повечето от хранителните вещества и вода. Без помощ растението никога няма да успее да достигне до тези места. По-труднодостъпни минерали свързани с калция например по-лесно се усвояват през мироризата. Микоризните гъби увеличават капацитета на корените средно 7 пъти. Това означава че растенията могат да се отглеждат с по-малко вода. Благодарение на микоризните гъби растението може само да регулира рН-то на субстрата. Наградата за гъбите е глюкозата, която растенията произвеждат.

 • въздухът осигурява непрекъсната доставка на кислород към кореновата система и покълването на семената. Установено е, че покълването на семената с ниско съдържание на кислород се забавя или изобщо не се проявява. Недостигът на кислород в почвения въздух води до спиране на развитието и растежа на корените, започва да преобладава биохимичната активност на анаеробните микроорганизми, което е съпроводено с възстановяване на нитрати, загуба на азот и влошаване на азотното хранене на растенията, поява на токсичен за растенията сероводород, образуване на сулфиди, метан и др. Инхибирането на кореновата система поради липса на кислород усилва повишаване на температурата. Кислородът поддържа необходимото ниво на активност на микробиологичната популация в субстрата. Същевременно микроорганизмите участват в газообмен в субстрата и химичните реакции за създаване на органична среда достъпна за растенията.

Най-често срещаният материал за субстрати в оранжерийното производство и декоративното градинарство е торфът.

Торфът като цяло е богат на органични вещества (до 98%), но съдържа много малко органични съединения, които са лесно достъпни за растенията и микроорганизмите. В торфа, който се използва за отглеждане на растения в оранжерии и декоративно градинарство, общото съдържание на хуминови киселини е много ниско.

В естествения торф преобладава неактивната бактериална микрофлора, ризосферните гъби присъстват в минимално количество. По време на добива, съхранението, подготовката за продажба на торф е възможно нарушение на биоценозата: промяна в съотношението или смърт на полезната микрофлора.

Често в градинарството субстратите са дезинфекцират чрез попарване или термообработка. В така създадената стерилна среда патогенните микроорганизми, попаднали вътре, не срещат никаква конкуренция и се развиват в големи прoпорции. Недостъпните за растенията трудно разграждащи се органични компоненти на торф са отлична храна за плесени от родове Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, някои от които са патогени, които причиняват различни болести по растенията и гниене на корените. Неблагоприятната микрофлора може значително да промени киселинността на субстрата и да намали усвояемостта от растения на много макро и микроелементи.

Следователно, микрофлората в субстрата е от голямо значение, не по-малко от химичния състав.

Поради тези причини е необходимо субстратът да се възстанови с полезните микроорганизми.

Микробиалните торове не само повишават биологичната активност на торфа, но и инхибират развитието на патогенната микрофлора, оптимизирайки биоценозата на торфения субстрат, увеличавайки съдържанието на полезна микрофлора и осигурявайки на субстрата лесно достъпно органично вещество. Не трябва да забравяме, че подобрявайки органичната част на субстрата, микроорганизмите използват минерални вещества от него, както и растенията.

По време на растежа растението активно консумира хранителни вещества от субстрата. В ограниченото пространство на саксията растението няма откъде да получава хранителни вещества.

Следователно, за поддържане на здравословен баланс на субстрата и растеж, е необходимо микробиологичните торове регулярно да се допълват с други торове, съдържащи макро- и микроелементите.

 

1. Микробтима Протект

Състав: Микробиологичен инокулат 11 щама бактерии и гъби: Trichoderma harzianum, Trichoderma asperillum, T. koningii, T. viride, Pseudomonas chlororaphis, Ps. Putida, Azotobacter vinelandii, Rhizophagus irregularis, Saccharomyces cerevisiae, с общ CFU/ml – до 108. Химичен състав: N-0.39%; P-0.05%; K-0.05%; Ca-0.05%; Mg-0.05%; Na- 0.05%; C- 1,99 %.

Разход200 мл/100 л торф

Начин на приложението: при подготовка на торфената смес концентрирания продукт се добавя в 200 мл вода на 100 л торф.

 • намалява разхода на минерални или органо-минерални торове с 20-25%;
 • осигурява на субстрата лесно достъпно органично вещество;
 • стимулира развитието на кореновата система;
 • измества и потиска развитието на почвените фитопатогени;
 • бактериите Pseudomonas активират в самото растение образуването на фитоалексините, които имат изразено системно фунгицидно действие, те се образуват в тъканите на растенията като отговор на вирусни или гъбни инфекции, на механични или химични повреди и засилват естествената защита на растенията;
 • микоризните гъби Trichoderma значително активират няколко растителни ензими, повишават интензивността на окислително-възстановителните процеси, фотосинтезата и усвояването на хранителните вещества от кореновата система; Trichoderma повишава устойчивостта на растения към високи температури;
 • микоризните гъби Rhizophagus irregularis спомагат за усвояването на фосфор; бактериите Pseudomonas са способни ефективно да разтварят фосфорни съединения, които могат да бъдат използвани за подобряване на фосфорното хранене на растенията;
 • Azotobacter и Pseudomonas осигуряват азот за растенията;
 • Saccharomyces cerevisiae спомагат за разграждане на органични остатъци, образуват витамини, аминокиселини, антибиотици;
 • бактерии елиминират токсичност на Fe3+ за растение;
 • повишават устойчивостта към стрес-факторите на средата.

2. Circon

Състав: 0,01 g/l хидроксиканелени киселени – извлек от Echinácea purpúrea.

Биорегулатор, активира кълняемостта на семената, развива кореновата система, стимулира цъфтежа и плодообразуването и създава устойчивост при болести и засушаване.

Разход: 1 мл/10 л

Начин на приложението:

 • Накисване на дървесни резници* за 14-18 часа, след това резници се засаждат в подготвена торфена смес (1) за вкореняване, поддържа се оптимална влажност на субстрата и въздуха. Третирането (опръскването) може да се повтори през 3 дни.
 • При засаждане в подготвена торфена смес (1) за вкореняване на зелени резници* опръскват се с разтвор на Circon, поддържа се оптимална влажност на субстрата и въздуха. Третирането може да се повтори през 3 дни.
 • Предпазване от механични повреди и стрес за 24 часа преди пресаждане опръскване в смес с Siliplant Univerzalni (1 мл/л).
 • Опръскване в смес с Ekofus на пораснали растения за стимулиране и поддържане на цъфтеж. През това време почвено торене с Микробтима Цъфтеж (100-120 мл/100 л вода, 200 мл при капково напояване).
 • При високи температури (жега, суша) опръскване в смес с Siliplant Univerzalni.
 • Премахване на фитотоксичния ефект, сваляне на стрес, възстановяване - съвместно с пестициди при необходимост. 

3. Epin-Extra

Състав: 0,025 g/l 24-епибрасинолид – концентрирано биологически активно вещество, произведено от суровини с естествен произход, представлява „регулатор на регулатора“, тъй като насърчава образуването на хормоните и засилва синтеза на ферменти в самото растение.

Разход: 2 мл/10 л

Начин на приложението:

 • Накисване на семена, луковици, грудки за 2-4 часа повишава кълняемостта.
 • Накисване на дървесни резници* за 18-24 часа, след това резниците се засаждат в подготвена торфена смес за вкореняване, поддържайки оптимална влажност на субстрата и въздуха. Третирането (опръскването) може да се повтори през 10 дни.
 • При засаждане в подготвена торфена смес (1) за вкореняване на зелени резници* опръскват се с разтвор на Epin-Extra, поддържа се оптимална влажност на субстрата и въздуха. Третирането може да се повтори през 10 дни.
 • Предпазване от стрес за 24 часа преди пресаждане – опръскване в смес с Ekofus.
 • Опръскване в смес с Ekofus за стимулиране на спящи пъпки и развитието на страничните клонки.
 • Активизиране собствената имунна система на растенията при студове, преовлажняване, слани, засоляване на субстрат, фитопатогени и вредители: опръскване в смес с Ekofus.
 • Премахване на фитотоксичния ефект, сваляне на стрес, възстановяване - съвместно с пестициди при необходимост. 

_________________________________________________

* Рекомендации за вкореняване (2, 3) са дадени в основата на многогодишни изследвания на различни, но не всички култури. Полските опити показват, че ефектът дори на сортове от един вид може да е различен. Препаратите Circon и Epin-Extra са органични вещества, активизиращи естествени процеси в растенията, затова % на вкоренени растения зависи от вид, дори сорт, а също така състояние на растението, от което взимат резници за вкореняване. Препоръчва се проба на двата препарата за сортова отзивчивост.

_________________________________________________

4. Ekofus

30 мл/ 10 л вода

Прилага се под формата на воден разтвор чрез поливане или пръскане, докато почвата или повърхността на листа, пъпки, цветя се навлажнят равномерно.

- листно - опръскване през 15-20 дни – 3 мл/1 л вода с възможност да се използва съвместно с инсектициди или фунгициди, като същевременно съкращава броя на обработките и намалява до 30% обема на използваните пестициди, а също така и техният токсичен ефект. С оглед предпазване на листната маса от увреждане не се допуска обработка на растението с интензивна пряка слънчева светлина.

- почвено / чрез хранителен разтвор – 3 мл/1 л вода. С оглед предпазване на кореновата система от увреждане не се допуска обработка върху суха почва, също така и пресъхване след подхранване.

При стресови състояния, пресаждане 5 мл/л вода – редуване на листно и кореново наторяване през 7-10 дни до възстановяване.

Редуване на двата начина на наторяване е гаранция за добре развита вегетативна маса и обилен цъфтеж.

5. Плантагра DP2 за декоративни и цъфтящи видове

Състав: Микробиологичен инокулат: Bacillus licheniformis, B. subtilis, B. pasteurii, Pseudomonas putida, Trichoderma viride, Tr. harzianum, с общ CFU/ml – до 108. Химичен състав: воден разтвор на хуминови киселини – най-малко 3 % сух остатък, съдържание на хумосоподобни субстанции не по-малко от 1,5 %

Разход: 10-12 мл/10 л вода

Начин на приложението:

Прилага се като допълнителен хранителен разтвор за листно и почвено подхранване и третиране на семена, луковици и корени.

Листното третиране се прави посредством пръскачка или разпръсквач по време на вегетационния период на растенията, като се пръскат 3-4 пъти. Разтворът трябва да покрие всички надземни части на растението.

Почвено третиране – с пръскачка или други устройства за напояване, 2-3 пъти. Може да се смесва с други торове.

 • Третирането на семена, луковици и корени става чрез потапяне или накисване на посадъчния материал в разтвора.
 • Третиране листно/почвено с 1-1,2 мл/л през 20 дни.
 • Третиране с капково напояване 2 мл/л се добавя към хранителен разтвор.

Препоръчва се смес от Плантагра DP2 1 мл и Микробтима Протект 2 мл за 1 л вода или хранителен разтвор.

6. Siliplant Univerzalni

Състав: калиев оксид (K2О) водоразтворим 1,6 %, силиций (Si) 7%, Бор (B) 0,009%, Мед (Cu) 0,007%, Желязо (Fe) 0,03%, Магнезий (Mg) 0,013%, Манган (Mn) 0,015%, Цинк (Zn) 0,008%.

Кафяв разтвор, без мирис. рН: 11,5-11,9, плътност 1,25 ± 0,05 g/l

Разход: 10-30 мл/10 л

Начин на приложението:

Листно торене 1 мл/л едновременно с почвено внасяне на смес от Плантагра DP2 1 мл и Микробтима Протект 2 мл за 1 л вода.

Почвено 1-3 мл/л. Увеличаване на концентрация по време на растежа.

Препоръчва се редуване с Ekofus.

SILIPLANT® 2-3 мл/л прилага се при проява на гъбична болест листно едновременно с почвено внасяне на смес от Плантагра DP2 1 мл и Микробтима Протект 2 мл за 1 л вода.

Торене в концентрация 2-3 мл/л забранено е върху млад разсад и при едновремено торене с микробиалните препарати!

SILIPLANT® съвместим с препарати за растителна защита (ПРЗ), освен бордолезов разтвор и дитиокарбамати. Препоръчва се смесителна проба c малки количества от планирани за третирането препарати. При смесване с ПРЗ, резервоара на пръскачката да се напълни 2/3 с вода и продуктите да се добавят поотделно. SILIPLANT® винаги да се прибавя като последен компонент.

7. Ferovit

Състав: желязо – аминохелатна форма 75 г/л, азот 40 г/л

Разход: 15 мл/10 л вода

Начин на приложението:

Третиране листно през 20-30 дни в есенно-зимния период. Компенсира липсата на светлина. Универсален стимулатор на фотосинтеза и дишане, премахване на хлороза, причинена от недостига достъпни желязо или вредители.


ОСОБЕНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ:
да се избягва смесване с бордолезов разтвор и препарати на базата на меден оксихлорид. 

Всички продукти нямат карантинен срок. Безвредни за пчели и други насекоми, хората, животните и околната среда. Препоръчва се за употреба в биоземеделие.

 

 

 

body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }