Рози. Заболяване или вредител?

Рози. Заболяване или вредител?
5 юли 2023

Един въпрос във фейсбук група за любители на царицита на цветя привлече вниманието ми и ме накара сериозно да се замисля какво е причинило необичайните образувания по розата.

 

В коментарите беше споделено видео, в което от една страна се показва нещо подобно на описания проблем, от друга страна професионалното око открива някои разлики, които впоследствие се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

 

В тази статия ще говоря за тези разлики.

Първата и за съжаление, както стана ясно по-късно, ми хрумна правилната идея, че вече съм срещала подобни поражения по-рано в сливови градини, които впоследствие бяха напълно унищожени от заболяване, за което в момента няма лечение.

 

Сливата и розата са растения от едно семейство. Така че поражението на розата е напълно възможно.

 

Има два вида бактерии, които причиняват заболяване – ​​бактериален рак: Agrobacterium tumefaciens и Pseudomonas syringae. И в двата случая състоянието на растенията ще бъде сериозно повредено, може да се стигне до смъртта на храстите.

 

Agrobacterium tumefaciens предизвиква по-опасна форма на заболяването, симптомите на което се крият по кореновата система. Пораженията върху растенията изглеждат като неправилни бучки, разположени върху кореновата шийка или самите корени, при силно развитие – върху стъблата на растението.

 

Бактерия Agrobacterium tumefaciens причинява заболяване само при двусемеделни растения, в България – предимно при рози, малини, овощни дървета, лозя.

 

Методи за борба се изследват по целия свят.

 

Опитите за контрол на заболяването са до голяма степен неуспешни, тъй като туморите са резултат от генетично взаимодействие между паразита и растението гостоприемник. Невъзможно е да се предотврати образуването им чрез конвенционални химични методи.

 

Превенцията остава основната мярка за борба днес. За да се предотврати образуването на тумор, е необходимо да се създаде конкурентна връзка между патогена и антагонистичните бактерии, така че агробактериите да не могат да се прикрепят към клетъчната стена на растението.

 

Установена висока ефикасност на биологичния контрол с помощта на Agrobacterium radiobacter щам K84 (непатогенна бактерия, която произвежда агроцин 84, който е токсичен за повечето щамове на A. tumefaciens). Напредък е постигнат, но все още няма търговски продукт.

 

Другия вид рак – на стъблото причинява бактерия Pseudomonas syringae. Патогените могат да влязат в растението чрез въздух, вода, инструменти за резитба или присаждане, които не са били дезинфекцирани след работа с болен храст, инфекцията се предава чрез насекоми.

 

Бактериалният рак по стъблата се появява по-често и започва да прогресира в началото на пролетта, когато розите са отслабени.

 

На младите стъбла се образуват вдлъбнати зони, под кората се появяват кафяво-кафяви язви. С течение на времето кората на това място умира, цялото стъбло постепенно изсъхва. Съпътстващ симптом на рак на стъблото е появата на тъмни, воднисти петна по листата. Ако времето е сухо, централната част на петното изсъхва и листът се напуква. В дъждовен период петната се разширяват, докато покрият цялата повърхност на листото.

 

При прогресиращи стадии на заболявания растенията заедно с кореновата система се унищожават чрез изгаряне. Почвата се обработва с гореща вода (над 500С) или разтвор на калиев перманганат (5 g (1/2 чаена лъжица) /10 l вода).

 

Внимание! Бактериален рак често приeмат за поразяване от едно от малко познатите вредители по розите – галообразуващата (розова цинипидна) оса (Diplolepis rosae). Тя е малко крилато насекомо, което през пролетта снася до 60 яйца в набъбващите пъпки на розите. Там те остават докато някоя от значително по-рядко срещащите се мъжки оси не ги оплоди. По-късно навлизат и в дървесината.

 

В резултат от хранителната активност на ларвите се образуват сферични мъхоподобни образувания, познати като гали. Отначало те са зелени, а впоследствие стават светло оранжеви, локализирани в мястото на клетъчната деформация. През целия си живот ларвите обитават в галите и се хранят със сърцевината им.

 

На практика наличието на гали по клонките на розите не причинява съществена вреда, но като цяло те загрозяват растенията. Борбата е елементарна – изрязване и изгаряне на заразените стъбла.

 

Общи превантивни мерки,

които ще бъдат ефективни срещу двата вида рак:

 

Укрепване на имунитета и издръжливостта на растенията, което е напълно възможно с помощта на растителни биостимуланти EPIN-EXTRA, CIRCON, и торове Siliplant Univerzalni, Ekofus.

 

Проучването на методите за борба с заболяванията показва ефективността на редовното третиране на почвата и растителните повърхности с биологични продукти, като например Микробтима Протект, съдържащи щамовете на бактерии Pseudomonas spp., които не са патогенни за растенията.

 

Освен това, за да се предотвратят бактериални и вирусни инфекции, е важно да се спазват санитарните правила. Всички инструменти трябва да бъдат дезинфекцирани с алкохол, а участъците върху растенията трябва да бъдат третирани с градинска смола или калиев перманганат.

 

Дори замърсяването на почвата на мястото с бактерии не означава, че болестта ще се развие. Продължителността на живота на причинителя на кореновия рак при розите е 3-4 години. Ако през този период бактерията не намери растение гостоприемник, тя просто ще умре. Ето защо в грижата за розите се препоръчва да се спазват правилата:

  • Не засаждайте розови храсти в райони, където тази или други култури, податливи на бактериален рак на корените, вече са израснали преди по-малко от 5 години.
  • Избягвайте да засаждате рози в близост до потенциално уязвими растения. Напротив, засяването на зърнени култури в цветна градина намалява риска от заболяване.

 

Градинарят има по-широки възможности за предотвратяване на това заболяване - тъй като заболяването засяга надземната част на храста, превантивното лечение с продукти, съдържащи мед, железен сулфат, сяра, сребро, полезни бактерии ще бъде ефективно. Листна обработка се извършва 2 пъти годишно: през пролетта, преди разкъсване на пъпките и през есента.

 

Малките засегнати участъци по стъблата трябва да бъдат подрязани до здрава тъкан. Ако листата са повредени, отрежете цялото стъбло на 10 см под последния петнист лист. След подрязване задължително трябва да се дезинфекцират с 5% меден сулфат.

 

Дори в случай на успешен резултат от „операцията“, болестта не изчезва веднага, ще трябва да се осигури редовно „лечение“ на розите за още около 3 години. През този период:

  1. Редовно проверявайте храстите и, ако е необходимо, повторете процедурата за подрязване на повредени места.
  2. През пролетта (преди соковете да започнат да се движат), третирайте растения профилактично.
  3. След пролетна обработка напръскайте розата с разтвор на цинков сулфат (3 g на 10 литра).
  4. В края на лятото подхранете растението с допълнителна доза калий. За напояване се приготвя разтвор от 30-40 g калиев сулфат или 20 g калиев нитрат на 10 литра вода. За пръскане разредете в същия обем вода съответно 10 g и 5 g от веществото.
  5. Преди зимата храстите трябва да бъдат напръскани с 2% бордолезов разтвор.

 

С добри пожелания за Вашата здрава розова градина!

 

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }