Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото
3 януари 2024

Етерично-маслените растения са познати на човечеството от древни времена. Използват се като лечебни и декоративни видове. Маслата им имат уникални свойства и се използват широко в различни индустрии: парфюмерна, фармацевтична, производство на алкохоли, хранително-вкусова, ароматерапия. Те се използват все по-често в медицината и ветеринарната медицина като алтернатива на антибиотиците.

 

Една от най-известните и широко разпространени многогодишни етеричномаслени култури в света е лавандулата. При спазване на агротехнологичните практики насажденията могат да се експлоатират 20 или повече години.

 

Маслото от лавандула представлява сложна многокомпонентна смес от органични съединения с различна химична природа и висока биологична и физиологична активност. Основните компоненти, определящи качеството му са линалилацетат и линалоол.

 

Лавандулата е чувствителна към климатичните условия, хранителния режим, в същото време не е взискателна към влажността - излишната влага води до намаляване на съдържанието на етерично масло в суровината, също и промени в състава на компонентите. От друга страна, водозадържащата способност на растителните тъкани е един от основните показатели за тяхното функционално състояние, под въздействието на неблагоприятни фактори на околната среда, особено при ниски температури.

Невъзможно е успешното култивиране и получаване на високи добиви от лавандула без познаване на биологичните й характеристики и изискванията към условията на околната среда.

 

Лавандулата може да се развива добре в полски условия, но през зимата без снежна покривка може да пострада от силните студове. Температурните колебания, както и тяхната продължителност оказват неблагоприятен ефект върху растенията. Продължителните дъждове през пролетта и началото на лятото играят съществена роля в развитието на етерично-маслената култура.

 

По време на сушата синтезираното етерично масло изпълнява протектираща роля, например предпазва растенията от прегряване. В същото време нивото на изпаряване на етеричното масло надвишава неговия синтез. При продължително излагане на високи температури това неминуемо води до намаляване на съдържанието му в биомасата на културата.

 

Всички тези фактори в крайна сметка се отразяват на добива и качеството на маслото.

 

Един от възможните начини за решаване на тези проблеми е използването на екзогенни физиологично активни вещества с насочено действие. Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението им за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

 

Екологично чист метод за повишаване устойчивостта на лавандула към измръзване и суша – физиологично активни вещества, съдържащи се в продуктa, повишаващ адаптивния потенциал на растенията e CIRCON.

 

CIRCON – смес от хидроксиканелени киселини и техните производни, които са естествени полифеноли, изолирани от Echinacea purpurea.

 

Механизмът на действие на растителния биостимулант влияе върху активността и биосинтеза на ензимите и има разностранно действие върху растението. През периода на излизане от покой растенията лавандула са най-чувствителни към неблагоприятните фактори на околната среда. Приложението на CIRCON през пролетта не само помага на растенията да се адаптират, но и активира растежа на листната маса, събуждайки спящи пъпки.

 

При стресови условия CIRCON насърчава синтез на биологично активни съединения, които повишават имунитета на растенията. Намалява изпарението на влагата от повърхността на листата, както и стимулира бързия растеж на кореновата система и по този начин не само предотвратява загубата на биомаса по време на суша, но и осигурява значително увеличение на добива, насърчавайки растения лавандула към обилен цъфтеж и синтез на маслото.

 

Този продукт е познат от 30 години в практиката и се използва успешно в растениевъдството.

 

През 2021 година CIRCON за пръв път e използван върху лавандулови полета в Добружа.

 

 

 

 

Агротехника е ключът към обилната реколта

 

Етеричните масла се натрупват в различни растителни органи (съцветия, листа, стъбла), тяхното съдържание, а понякога и химичен състав се променят по време на развитието. Най-високо съдържание се отбелязва във фазите на най-активното протичане на жизнените процеси - формирането и развитието на генеративните органи.

 

В съвременното растениевъдство окосяването на лавандулата започва във фазата на масов цъфтеж на растенията, когато броят на отворените цветове в съцветието е най-малко 50%. Продължителността на цъфтежа и прибирането на реколтата по правило не надвишава 15 дни. Промишленият добив и съставът на етеричното масло от лавандула се влияят от метеорологичните условия, особено дъждовно и облачно време.

 

През последните две години в Добружанска област моментът на прибиране на реколтата във фазата на масов цъфтеж се характеризираше с точно такива неподходящи условия, което несъмнено се отразява на количеството и качеството на полученото масло.

 

В търсене на решение се обърнахме за съвет към специалисти от Всеруския научно-изследователски институт по лечебни и ароматни растения (ВИЛАР). В резултат на задълбочено проучване ни беше дадена препоръка: да започнем окосяване в началото на цъфтежа. Специалисти от ферми на ВИЛАР подчертаха, че техният практически опит убедително доказва, че прибирането на лечебни и ароматни растения в началото на цъфтежа дава най-добри резултати по отношение на количеството и качеството на продукцията.

 

Следвайки препоръките, производител в района на Добружа събра лавандула по време на началото на цъфтежа, след като успя да добие биомаса от повечето парцели преди началото на дъждовния период.

 

Резултати

През 2021 г. в района на Добруджа производителите са успели да добият от 2 до 6 литра лавандулово масло на декар.

 

Използването на CIRCON и навременното прибиране на реколтата в началото на цъфтежа доведе до увеличаване на полученото количество масло до 10 литра на декар.

 

В сравнение с 2020 г., която се характеризираше със сходни климатични условия през вегетационния период, качеството на полученото масло през 2021 г. се подобри значително. Така съдържанието на един от компонентите, които определят цената на маслото на пазара – линалилацетат (Lynalyl acetate), нарасна от 26-28% (което е под стандарта: БДС 30-42%) на 30-32%.

 

Количеството и качеството на полученото масло толкова зарадваха фермера, че той реши да не спира дотук, а да продължи да усъвършенства технологията за отглеждане на лавандула.

 

След прибиране на реколтата насажденията бяха третирани с тор, съдържащ микроорганизми, които насърчават цъфтежа, заедно с CIRCON. И, о, чудо! Растенията отново са цъфнали. Това ни доведе до извода, че по време на един сезон е възможно да се получат две реколти, дори и като по-малко количество във втората, отколкото в първа.

 

Низка разходна норма на CIRCON 4 ml/dka напълно оправдава използването му в лавандулови полета.

Съвместно със специалисти от ВИЛАР и производител на микробиологични торове, разработихме програма за отглеждане на лавандула г., чиито ключови точки са:

 1. Активизиране и засилване на развитието на растенията в периода на излизане от покой след зимата. Което, според нашето предположение, ще позволи на растенията да влязат в фаза на цъфтеж по-рано, а фермерът ще получи възможност да прибере първата реколта и да има време да обработи нивите преди началото на дъждовния период.
 2. Третирането на растенията преди началото на дъждовния период ще позволи на растенията да натрупат сили за нов цъфтеж, който трябва да настъпи по-рано в сравнение с периода през 2021 г., тъй като периода ще се измести. Това ще позволи второ косене преди началото на периода на покой.
 3. ВКОРЕНЯВАНЕ на РЕЗНИЦИ

  Circon 1 ml/10 l – накисване за 4-8 часа

  Приложението на продуктa активира растежните процеси, стимулира развитието на кореновата система и вегетативната маса.

   

  Използването на микробиалния продукт Микробтима Протект 2 ml/l чрез навлажняване на субстрата за вкореняване, подобрява процеса за вкореняване за сметка на биологично активните вещества, които микроорганизмите отделят в средата за отглеждане. Също така се наблюдава по-добро усвояване на хранителните вещества от растенията, както и ефикасно въздействие срещу патогените, предизвикващи заболявания, в това число и загниване на резниците.

Със сигурност ще публикуваме новини от полетата и резултатите от тях.

Следете статиите в БЛОГА и се присъединете към успешните фермери, а ние ще ви помогнем за това!

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }