Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса
7 юли 2023

Фермерите знаят, че една от основните причини за недостиг на реколта са заболявания по растенията. Засегнатият организъм абсорбира храната по-лошо, не е в състояние да се развие напълно.

Защитата на есенниците от патогени започва с процеса на управление на растителните остатъци. Именно „управление“, а не „разграждане“ – защото последният термин вече не отговаря на условията на съвременното земеделие. Въпросът е особено актуален при системи за отглеждане на култури с минимална или без обработка на почвата.

 

Сламата е 90-95% целулоза. Това е полизахарид, безазотно съединение, което се разгражда много трудно. Съотношението на въглерода към азота в сламата е 80-100:1, а за да бъде успешно разрушаването на целулозата, съотношението трябва да бъде поне 100:4.

 

Без активна почвена микрофлора сламата може да се разлага дълго време, а натрупването на растителни остатъци заплашва производителя със затруднения по време на сеитбата и увеличаване на броя на патогените.

 

Има мнение, че растителните остатъци могат да служат като тор за последваща култура, но това до голяма степен е мит. В сламата има много малко азот и фосфор, има много малки количества микроелементи, защото всичко най-ценно отива в зърното. Сламата е богата на калий, който никога не излишен в почвения разтвор. Но това не означава, че този природен ресурс трябва да бъде пренебрегнат.

 

Всеки агроном трябва да се грижи за микробиологията на почвата. Сламата е предимно храна за бактериите. Бактериите са двигателите на образуването на почвата. Именно те, с прости думи, прехвърлят хранителните вещества от форма, недостъпна за растението, в достъпна.

 

Проблемът на агронома е да "нахрани" със сламата "правилните" бактерии, а не патогенната микрофлора, която впоследствие може да даде тласък на развитието на болести. Обикновено този проблем се решава чрез въвеждане след прибиране на реколтата на биологични препарати на базата на целулолитични бактерии и антагонисти.

 

В процеса на управление на растителните остатъци бактериалният препарат трябва да реши три проблема:

- унищожаване или контрол на патогените;

- разграждане на органичната биомаса (при необходимост);

- имобилизиране на хранителни вещества.

Не всеки биологичен продукт може да се справи с всички задачи едновременно. И тук се проявява предимството на общности от микроорганизмите: те действат като единен екип.

 

За стабилизиране на фитосанитарната ситуация и разграждане на органичната биомаса в системите с минимизирани обработки на почвата са най-подходящи биологичните препарати на основата на гъбите от рода Trichoderma.

Широкоспектърните хидролитични ензими на Trichoderma ускоряват разграждането на растителните остатъци 2-3 пъти и минерализират органичната материя, натрупана в системите с минимална или без обработка на почвата и по този начин допринасят за храненето на културите. Ако такива микроорганизми бъдат въведени след прибиране на реколтата, сламата ще има време да се разложи напълно до настъпването на пролетта. Трябва да се отбележи, че един от факторите на успешен процес е комбинирано използване на микробиални продукти и точно сметнати торови норми на азот.

 

Същевремено микроорганизмите ефикасно действат върху патогените и вредители посредством конкуренция за екологична ниша, директен микопаразитизъм, както и чрез синтеза на метаболити, действащи като естествени антибиотици, спомагат за биоконтрола на: Monilinia, Alternaria, Cladosporium, Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Aspergillus, Ralstonia, Phytophthora, Verticillium и други. 

Практика показва висока ефикасност в борба с хелминтоспориоза (Helminthosporium spp.)  - листно петносване; септориоза (Septoria tritici) – листен пригор; фузарийно гниене на житните култури.

 

В хода на своята жизнена дейност гъбите от рода Trichoderma образуват вещества, които имат стимулиращ растежа ефект, което също ще повлияе благоприятно на развитието на културите, осигурявайки 10-30% към добива.

 

В резултат на човешката дейност се нарушава почвообразуването, изменя се структурно-механичният състав на почвата, нарушава се балансът на микрофлората и др. Въвеждането на препарати на базата на Trichoderma спомага за възстановяване на естествения баланс, обогатяване на почвата с хранителни вещества и намаляване на фитопатогенния фон. В естествената си среда Trichoderma присъства навсякъде в горски и земеделски почви, тя е един от основните й компоненти.

Програмата за биологична фунгицидна растителна защита включва комплекси от микроорганизми: Pseudomonas putida, Ps. chlororaphis, Paenibacillus polymyxa, Bacillus licheniformis, B. megaterium, B. polymyxa, B. pumilus, B. subtilis, B. thuringiensis, B. cereus, B. Amyloliquefaciens, Azotobacter vinelandii.

Мнозинство от изброените микроорганизми в процеса на техния живот произвеждат биологично активни вещества, растителни биостимуланти, и участват във въглероден кръговрат, допринасяйки за натрупването на органични вещества в почвата.

Бактериални комплекси Микробтима Протект, Микробтима Растеж, Микробтима Цъфтеж, Микробтима Нитроскай години наред показват висока ефикасност в полски условия при използване върху различни типове почви и култури. Оптимални дози са 50-200 ml/da.

 

Срокове и начин на използване на продуктите, съдържащи микроорганизми

В началото на пролетта (при средна дневна температура +5), за да се почисти патогенният фон, който съществува в почвата. Следва да се вземе предвид, че температурата на горния слой на почвата в полетата, където се използва технологията за директна сеитба, обикновено е с 5-10 градуса по-ниска, отколкото в култивираните полета. Тази прохлада рязко забавя работата на микроорганизмите: през пролетта при нулева технология тяхната активност става по-ниска и процесът на минерализация се измества към по-късен период, когато почвата се затопли повече. Съответно, докато почвата не се затопли, растенията нямат възможност да се възползват напълно от симбиозата с бактериите и да получат храна.

 

Веднага след прибиране на реколтата или директно по време на прибиране на реколтата. Внасяне на микроорганизмите в повърхностен слой на почвата и растителни остатъци цели основната задача разграждане на органичното вещество в оптимални срокове.

 

Земеделска практика показва повишаване ефикасността от приложението на микроорганизми в комбинация с хуминови киселини ПЛАНТАГРА 100 мл/дка и доза азот от 3,5 кг действащо вещество на декар.

 

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }