Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената
1 февруари 2024

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената.

Опитният градинар поставя най-високите изисквания към качеството на семената с причина – те са носители на свойствата на бъдещите растения и реколтата зависи от тях. Ето защо почти всички градинари обръщат внимание на предсеитбената подготовка на семената: те се калибрират, закаляват, накисват, барботират или загряват, третират се с торове или стимулатори на растежа. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

Защо растенията се разболяха?

Заразените семена често изобщо не покълват или кълновете, които едва са се появили от тях, умират. Но понякога се случва различно: разсадът е приятен за окото, стои абсолютно здрав на вид, пресаждането в лехите е успешно, растенията цъфтят обилно, дават плодове и... се разболяват. Толкова сериозно, че цялата реколта е изложена на риск. Разбира се, градинарите решават, че растенията наскоро са се заразили и се чудят защо няма подозрителни симптоми в градините на съседите им. Та се чудят с какво са пръскали растенията тези щастливци, че всичко им е наред?

Но няма нужда да се гадае - всъщност замърсените семена може да са виновни за масовата смърт. Не забравяйте, че 80% от болестите се предават чрез семена (и растителни остатъци) и само 20% през почвата. Много микроорганизми в хода на еволюцията са развили удивителна способност да не оказват потискащо въздействие върху растението гостоприемник в ранните етапи на неговото развитие. Патогенните организми се запазват успешно на повърхността на семената и при поникването им неизбежно се заразяват разсадите.

До определено време заболяването не се проявява по никакъв начин, но веднага щом растението навлезе в уязвима фаза (като правило това се случва в средата на вегетационния период, цъфтежа или началото на плододаването), патогенът се активира. Външните признаци на определено заболяване стават забележими: увяхване, повреда на тъканите, изсъхване на петна, спорулация и др. Ето защо е толкова важно да се третират семената преди сеитба, ако не са били третирани от производителя.

Днес ще съставим списък със средства, с които градинарите могат самостоятелно да третират семето и да го стимулират. Нека разгледаме различни варианти – както за привържениците на органичното земеделие, така и за привържениците на химическите препарати.

Средства, налични във всеки дом

За дезинфекция на семена градинарите използват продукти от аптеката:

КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ. Разтворът на калиев перманганат за дезинфекция на семена трябва да бъде правилната концентрация от 1,0-1,5%. Една равна чаена лъжичка съдържа 6 г калиев перманганат. За да приготвите 1% разтвор, трябва да разтворите една равна чаена лъжичка калиев перманганат в 600 ml вода.

  • Семената от домати, краставици, лук, целина, маруля, репички, боб, грах, фасул се третират в 1% (черно-розов) разтвор на калиев перманганат при температура + 20-25° C за 30-40 минути, и след това се измива във вода;
  • Семената от патладжан, пипер, зеле, моркови, тиквени култури, копър се дезинфекцират в силен 1,5% (черно-виолетов) разтвор на калиев перманганат в продължение на 20 минути, последвано от измиване на семената с вода.

ВОДОРОДЕН ПЕРОКСИД. За дезинфекция използвайте 3% разтвор на водороден пероксид, загрят до +35-40°C. Семената се изсипват в топлия разтвор за 10 минути, като разтворът трябва да покрие семената. Съдовете могат да бъдат всякакви, с изключение на металните.

ЙОД - може да действа като ефективно средство за дезинфекция на семена преди сеитба. За целта ще ви трябва само една капка от аптечен продукт (йодна тинктура 5% разтвор), което се разрежда в 1 литър вода. В такъв дезинфекционен разтвор трябва да навлажнете парче марля или памук, да увиете семената и оставите за 6-8 часа. След това семенният материал се изсушава без измиване и се засява в контейнер за разсад или в леха. Прочетете повече за използването на йод в градината в публикацията 10 причини да се запасите с йод: полезни свойства, за които малко хора знаят.

И в допълнение към тях, за работа със семена можете да вземете:

Разтвор на СОДА 1 ч.л./1 л вода за 2 часа измества киселинно-алкалния баланс към алкално – и дезинфекцира.

ОЦЕТНА КИСЕЛИНА (1% разтвор) също е подходяща за неутрализиране на вредната микрофлора на повърхността на семената. За да приготвите 1% разтвор от най-обикновения 6% оцет, трябва да добавите 5 части вода към една част оцет (например 50 ml вода към 10 ml оцет). Достатъчно е да накиснете семената в разтвор на оцет за 2 часа и след това да изплакнете обилно с вода.

АЛКОХОЛЕН РАЗТВОР 40%. В допълнение към дезинфекцията, алкохолът действа като стимулатор на покълването, особено за семена, чиято обвивка съдържа етерични масла (магданоз, копър, моркови, целина и др.). Накиснете семената в алкохолен разтвор за 5 до 15 минути, в зависимост от размера и мекотата им. Но не повече от 30 минути! При продължително излагане на алкохол може да започне процесът на унищожаване на меките семена (домати) и процесът на консервиране на твърдите (чушки). След процедурата семената трябва да се измият, за да спре ефекта. Подсушете ги леко, за да ги засеете по-лесно.

БОРНА КИСЕЛИНА. Семената се дезинфекцират в разтвор на борна киселина (0,2 грама на 1 литър вода).

Особености на химическата обработка на семената

Третирането с химически продукти за растителна защита има нюанси, които всеки градинар трябва да знае.

  1. Използването на специални средства за защита на семената е по-скоро дело на земеделските производители. За собствениците на вила гамата от такива продукти не е много разнообразна.
  2. Ако семената са закупени в специализиран магазин, опаковани във висококачествени опаковки, на които е посочено, че семената са третирани с дезинфекционни разтвори или поставени в покритие от торове, тогава домашната дезинфекция е вредна и дори пагубна за бъдещата реколта.
  3. Някои химически дезинфектанти унищожават патогенните микроорганизми, които биха унищожили растенията, но при определени условия оказват негативно влияние върху зародиша и намаляват кълняемостта и енергията на поникване на семената.

 

Но въпреки широкото използване на химически продукти, които имат токсичен ефект върху хората и околната среда, има и такива, които са доста безопасни. Между тях:

СИН КАМЪК (1 грам на 100 мл вода). Продукт разрешен за употреба в биологичното земеделие.

АМАЛИН ФЛО (Триосновен меден сулфат 266.6 г/л, Зоксамид 40 г/л). Триосновният меден сулфат е смес от меден хидроксид и меден сулфат (съдържащ 2 части сулфат и една част хидроксид). Основният компонент е меден сулфат (CuSO4). Зоксамидът прониква добре в повърхностните тъкани на растенията, но има слаба подвижност. Защитната и изкореняващата дейност протича за дълъг период от време. Устойчив на влага. Зоксамидът е мало опасно вещество, нетоксичен за диви животни и птици, риби, земни червеи, водорасли, насекоми и няма тератогенни или мутагенни ефекти. При спазване на разпоредбите за употреба, съхранение и транспортиране няма отрицателно въздействие върху хората, животните и околната среда.

МАКСИМ 025 ФС. Активната съставка на препарата флудиоксонил (аналог на естествени антимикотични вещества) е широкоспектърен контактен фунгицид, който потиска растежа на гъби на повърхността на обработваем сеитбения материал (освен семена, са луковици, грудки, коренища), патогенни за растенията: Fusarium, Alternaria, Rhizoctonia, Ascochyta и др., които причиняват заболявания на разсада и по време на вегетация.

Активното вещество не оказва токсично действие върху защитеното растение и не предизвиква резистентност. Както показа лабораторният тест, той не потиска развитието на полезната микрофлора. Флудиоксонил е ниско опасно вещество за хората и околната среда и е безопасно за пчелите и други полезни видове насекоми и зоопланктон.

Семена се третират с разтвор 2 мл/л вода за 30 минути, луковици, клубени, коренища се обработват с разтвор 20-40 мл/л, след което ги подсушават. След третиране и подсушаване сеитбения материал може да бъде съхраняван или директно засят.

МАКСИМ ЕКСТРА, ДИФЕНД ЕКСТРА. Тези два продукта съдържат, освен флудиоксонил, съдържат дифеноконазол, който при обработката на семенния материал прониква дълбоко в тъканите, осигурявайки имунизиращ, защитен и лечебен ефект. Вещество също не оказва токсично действие върху защитеното растение и не предизвиква резистентност, е ниско опасно за хората и околната среда и е безопасно за пчелите и други полезни видове насекоми, зоопланктон и риби.

Семена се третират с разтвор 2 мл/л вода за 30 минути, луковици, клубени, коренища се обработват с разтвор 20-40 мл/л, след което ги подсушават. След третиране и подсушаване сеитбения материал може да бъде съхраняван или директно засят.

  1. Най-популярните народни методи – третиране с калиев перманганат и др. – ще облекчи само ограничен кръг от заболявания.
  2. Когато използвате химикали, имайте предвид, че повечето от тях ефикасни срещу гъбни патогени, но не спасяват растенията от бактериални заболявания.
  3. Слепналите семена трябва да се отделят едно от друго за ефективна дезинфекция.

Оказва се, че "химията" не винаги достъпна за градинаря и в повечето случаи не осигурява пълноценна защита, защото ефикасна срещу ограничен брой видове патогени. Какво да правим? Има изход: за предсеитбена обработка трябва да изберете биологични препарати.

Биологични агенти

Някои потребители смятат биологичните агенти за екологично чист, но слаб аналог на химикалите. Всъщност това не е вярно. Както лабораторни, така и полеви експерименти показват, че в сравнение с химическите дезинфектанти, процент ефективността на някои биологични препарати, съдържащи микроорганизми, например Микробтима Протект (Trichoderma и др.) или Микробтима Растеж (Bacillus и др.) не е много по-нисък – 75-85% ("био") срещу 95% ("химия").

Стимуланти

Според опитни градинари, в допълнение към унищожаването на патогени, стимулирането на семената да покълнат няма да е излишно. Често препаратите и веществата, използвани за покълване, имат и дезинфекционни свойства.

МИКРОЕЛЕМЕНТИ. За покълването на семената е необходима вода. Под въздействието на микроелементите тя прониква по-бързо през обвивката на семената, което ускорява процеса на набъбване и съответно поникване.

Заедно с водата микроелементите проникват в зародиша, стимулирайки образуването и развитието на първичните корени.

Елементите като мед, бор, цинк и сяра имат фунгицидни свойства, които осигуряват допълнителна защита на разсада в началния етап на развитие.

Разбира се, за третиране на семената е възможно да се използват микроелементи поотделно, но балансирани комплекси, като CITOVIT, ще осигурят най-ефективния резултат и лекота на използване. В състава на комплекса присъстват и ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ, които участват в клетъчно дишане и осигуряват енергия на физиологичните процеси в клетки.

ЯНТАРНА КИСЕЛИНА  сенамира  в малки количества във всички растения, участва в цикъла на Кребс – централната част от големия процес на обмяна на веществата (метаболизъм), който е в основата на всички живи същества, които дишат кислород, от бактерии до хора. В резултат на сложните химични реакции се образува аденозинтрифосфат (АТФ), който е универсален източник на енергия за всички клетки, която те използват за жизнените си функции. Янтарната киселина насърчава производството на АТФ и се използва от растенията за образуване на хлорофил.

Често можете да намерите мнения, че употребата на янтарна киселина не води до ясно видими резултати. Защо се случва това?

Янтарната киселина не е тор. Да, тя попълва енергийния дефицит, превръщайки се в допълнителен източник на енергия за клетките. Но за да могат клетките да изпълняват задълженията си, освен гориво трябва да има и „строителен материал“. Следователно третирането с янтарна киселина трябва да се комбинира с прилагането на торове.

Здравите растения обикновено произвеждат сами янтарна киселина в необходимото количество. Следователно няма да е възможно да се подобри и без това доброто състояние на растението: цветята няма да станат по-ярки и по-големи, няма да израснат допълнителни листа и няма да дадат повече плодове – извън тези, които са генетично определени. Янтарната киселина ще помогне на отслабените – механично повредени, потиснати от заболявания, вредители, замръзване, суша. Поради това се препоръчва използването на киселина в стресови ситуации.

За накисване, пръскане или поливане се приготвя разтвор със стандартна концентрация - 0,02%, което означава, че 2 г янтарна киселина трябва да се разтворят в 10 литра вода.

EPIN-EXTRA активира механизма на "събуждане" на бавно поникващите семена, подобрявайки тяхното покълване. Когато се използва правилно, той не само ще стимулира растежа на разсада, но и ще ускори адаптирането към новите условия след разсаждане, ще укрепи неговия имунитет, повишавайки устойчивостта към заболявания и неблагоприятни условия на околната среда.

Разтвора трябва да се приготви непосредствено преди накисването на семената, тъй като продължителното съхранение намалява полезните му свойства.

Семената се накисват за 4-18 часа в 8 капки, разтворени в чаша вода. За стари семена или такива, чиято възраст не е установена, е препоръчително да увеличите времето за накисване до 24 часа.

Комбинацията в разтвор с тор CITOVIT има комплексен ефект върху семената, ускорявайки покълването и осигурявайки на разсада хранене в началния период на развитие.

Такъв се получи списъкът на средствата за подготовка на семена за сеитба. Много от продуктите ще бъдат полезни не само за обработка на сеитбения материал, но и в други случаи, когато растенията се нуждаят от помощ. Как подготвяте семена за сеитба Вие? Споделете в коментарите, кои методи и средства за предсеитбена обработка според вашия опит са оптимални и работят най-добре.

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }