Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата
1 февруари 2024

Хората казват, че зимата работи за лятото, а лятото за зимата. Като че ли току-що свърши прибирането на реколтата и съхранението й, подготовката на градината за следващия сезон и вече отново започва периода на размисъл за това какво ни готви предстоящата селскостопанска година.

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата, семената, разсада и възрастните растения, за да съберем комплекта за първа помощ на градинаря.

Защо да третираме почвата?

Добрият разсад започва с подготовката на почвата. Не е тайна, че почвата е дом на голямо разнообразие от организми: бактерии, гъби, насекоми. Някои от тях са полезни и дори необходими за растенията, други се наричат ​​патогенни  и причиняват различни проблеми.

Дори не трябва да разчитате на готовия субстрат в  магазина.

Ето защо е обичайно , градинарите да дезинфекцират почвата преди сеитба на семена, за да предпазят бъдещия разсад от инциденти.

Нека разгледаме обеззаразяващите средства, използваеми за третиране на субстрата. За да не се карат между привържениците на органичното земеделие и привържениците на химическите продукти, в нашия списък има опции за всеки вкус.

Продукти от аптеката

Калиевият перманганат е често срещано и доста достъпно средство. Можете да прочетете повече за това в материала 10 начина за използване на калиев перманганат, за които не сте имали представа. Водата за разтвора първо се загрява до +65...+70°C, след това се добавя прах от перманганат, така че да се получи ярко розов разтвор, и почвената смес в контейнера за разсад се напоява обилно. Когато почвата се охлади и изсъхне малко, започнете сеитбата.

Водородният пероксид 3% е евтин продукт от аптеката. Много патогени не могат да понасят действието му. За обработка трябва да разредите 1 супена лъжица. Лъжица водороден пероксид (3%) в 1 литър вода и полейте почвата 1-2 дни преди сеитбата.

"Химия" за почва ,за разсад

Подредихме фармацевтичните средства. Нека да видим какво предлагат производителите на специални препарати за градинари.

Купроцин 35 ВП – 4-5 г/л вода (0,4-0,5% разтвор).

Максим 025 ФС 2 мл/л вода.

Медeн сулфат (син камък) – 10 г/л вода (1% разтвор).

Бордолезова смес (меднокалциев сулфат, Бордо Микс 20 ВП) 1-3% разтвор.

Меден сулфат и бордолезова смес са подходящи за използване в биологичното земеделие.

Трябва да се има предвид, че заедно с патогенната микрофлора ще бъде унищожена и полезната микрофлора. Единственото след третиране с продукта Максим не се наблюдава отрицателно въздействие върху полезната микрофлора (според лабораторно изследване с продукта Микробтима Протект).

Биологични средства

За недоверчивите към „химията“ има и биологични агенти. В по-голямата си част това са различни видове бактерии и гъби, които не само не вредят на растенията, но и действат като съюзници. Можете да прочетете повече за начина на действието им в материала Биозащита на декоративни растения.

Сред продуктите, съдържащи микроорганизми, се открояват продуктите от серията Микробтима (Протект, Растеж, Цъфтеж): те съдържат комплекс от микроорганизми – гъби от рода Trichoderma и различни видове бактерии Bacillus, Pseudomonas, Azotobacter и др., които имат фунгицидни свойства, фиксират азот и превръщат калий и фосфор в усвоими от растенията съединения, произвеждат фитохормони, които стимулират растежа.

При подготовката на субстрата за посев на семена най-често се използва комбинацията от продуктите Микробтима Протект 2 мл/л и Микробтима Растеж 2 мл/л, с разтвора на които се полива почвата.

Това завършва списъка с препарати за предсеитбена обработка на почвата за разсад. Много от включените продукти не само са подходящи за тази конкретна цел, но ще помогнат и при други ситуации, които възникват по време на процеса на отглеждане. Напишете в коментарите какво предпочитате да използвате за обработка на почвата. Личният опит, потвърден от резултатите, е много важен - не само за начинаещи градинари, но и за опитни.

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }