Цитруси: ароматен цвят и изобилие от плод

Цитруси: ароматен цвят и изобилие от плод
22 юни 2023

Да отгледаш здраво силно цитрусово дърво в домашни условия не е лесна задача. Този вид растения са капризни и взискателни. Как да предпазим дървото от стреса и да създадем здрав имунитет. Решението на проблема е появата на екологично безопасните биологично активни вещества, като EPIN-EXTRA. Създаден, за да подобри имунитета на растенията, за да се справят с неблагоприятните външни фактори или за поддръжка на дървото в стресови ситуации.
Но за да се получи резултат от прилагане на EPIN-EXTRA трябва да се спазват правилата за неговото прилагане. При нарушаване на техниката за приложение и обработка на цитрусовите ще бъде не само безполезна, но и изтощаваща растението.

КОГА СЕ ПРИЛАГА EPIN-EXTRA
- Стимулира растежа
- Спомага за вкореняване и адаптация при пресаждане
- Активира развитието на кореновата система при вкореняване на резници
- Увеличава оцеляемостта на калемите при присаждане
- Подобрява състоянието на растенията при преминаване към покой и при всътпване във
фаза на активен растеж
- Повишава устойчивостта към бактериози и гъбни заболявания
1. За стимулиране на растежа. Спомага за активно усвояване на хранителните вещества необходими на растенията да преминат към цъфтежа и плододаване. Практиката показва - използването на стимулатор EPIN-EXTRA върху лимони и мандарини значително увеличава броя на завръзи на дървета, намалява вероятността от окапване. Качеството на плодовете се подобрява. Учените са доказали, че стимуланта EPIN-EXTRA подобрява качеството, вкуса и аромата на цитрусовите плодове.
2. За намаляване на стреса. При пресаждането, ЕPIN-EXTRA спомага на дървото за по-бързо вкореняване. При транспортиране, растенията се адаптират по-бързо на новото място.
3. За подготовка преди периода на покой или за излизане от него.
4. За вкореняване на резници. След накисване се приготвят резници, помага побързо да се захване и преди да даде истински листа.
5. За профилактика.
НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Препоръчително използване на EPIN-EXTRA 2 ml/10 l (8 капки 1 l ) листно, но възможно да бъде приложен и почвено. За разтваряне на EPIN-EXTRA често е необходимо понижаване на алкалността на водата. За тази цел се препоръчва добавяне на лимонена киселина или янтарна киселина (1 g/10 l).
Много любители на стайни растения активно използват EPIN-EXTRA за цитрусови растения, отзивите за използване са само положителни. Повечето хора отглеждащи цитрусови знаят, че дървото, израснало от семето, дълго не ще да дава плод. Въпреки
това, след използването на стимулатор EPIN-EXTRA дърво започва да цъфти и завръзва плодове след 2 години (според данни от разсадника за цитрусови).
Брой обработки зависи от желания резултат:
за профилактика е достатъчно да се пръска растението веднъж месечно;
след транспортиране или пресаждане дърво се опръсква веднъж седмично до пълно възстановяване;
за стимулиране на растежа се извършва поетапно пръскане. Първият етап се провежда в началото на пролетта, вторият в средата-края на лятото. А третият етап — през октомври. На всеки етап цитрусови се опръскват три пъти, веднъж седмично.
При присаждане калемите накисват в разтвора на EPIN-EXTRA за 24 часа. 2 седмици след присаждането растение се опръсква, обработките се повтарят през 2 седмици докато присаденият калем не се развие достатъчно добре.

ВНИМАНИЕ!
EPIN-EXTRA се прилага задължително в комбинация с редовно подхранване от комплекс хранителните вещества. Винаги прилагането на растителни биостимуланти трябва да се съчетават с подхранване с малки дози торове.
Като говорим за комплексни торове и торене, започваме да се губим в догадки. Как да ги използваме, защо те са необходими, как да ги разреждаме и комбинираме с растителни биостимуланти и няма ли да навреди на нашите растения? Това, разбира се, и други интересни въпроси ще бъдат разгледани по-долу, а като пример нашите специалисти са избрали течен тор CITOVIT, който е много добре подходящ за цитрусови растения.
Активния състав на продукта има за цел да засили в растението собствените потенциали за развитие, растеж, плододаване и имунитет. Благодарение на това е възможно още от първите дни след приложението му да се наблюдава подобрение, и най-важното - това се случва на клетъчно ниво.

Защо е толкова важно да добавяте хранене на домашните цитрусови растения?
Цялата работа е в това, че колкото растенията не стоят на слънцето и колко е добра да е земята за тях, рано или късно ще дойде момент, когато хранителните вещества намаляват и растението ще се изпита стрес. Дори ако ви се струва, че всичко остава както и преди, растението не е загубило цвят и е достатъчна светлина, то може да сигнализира чрез други промени. Например – липсата на цветя или плодове.
Защо това е така? Цялата работа е в това, че в периода на стрес растението не губи собствените си резерви напразно и няма да разходва енергия за производство на плодове - ще изчака по-добри времена.
CITOVIT се утвърди като средство за стимулиране на плододаване при цитрусовите растения.
Начин на приложение: 1,5-3,0 ml/l листно. При приготвяне разтвор от CITOVIT и EPIN-EXTRA първо се разтваря CITOVIT и се добавя EPIN-EXTRA. При добавяне на лимонена или янтарна киселина първоначално се разтваря в гореща вода киселината, се
долива вода до пълен обем и се добавят останалите компоненти на разтвора в горепосочена последователност.

ЕКСТРЕННА ПОМОЩ
В есенно-зимно и ранно пролетно време при недостатъчна осветеност често се наблюдава т.нар. желязна хлороза, когато цитрусовите растения пожълтяват. Спомага за бързо възстановяване течен тор FEROVIT.
Начин на приложение: 1,5-3,0 ml/l листно. При приготвяне разтвор от FEROVIT и EPIN-EXTRA първо се разтваря FEROVIT и се добавя EPIN-EXTRA, лимонена или янтарна киселина не се добавят.

ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ и ВРЕДИТЕЛИ
На практика не са редки случаите за различни видове гниене на кореновата система, възникване на които до голяма степен е свързано със заразяване на патогенни бактерии при слабо развита микрофлора, създаваща конкурентна среда.
Освен естествена конкуренция, полезни микроорганизми в резултата на тяхната жизнедейност продуцират съвкупност от биологично активни вещества, сред които са антибиотици, ферменти и др. Защитавайки растенията, те насочват и физико-химичните процеси в почвата, разграждайки съдържащите се в нея хранителни вещества до усвоими от растенията форми.

За поддържане на полезната микрофлора в почвата доказали ефикасност на практика микробиалните торове серия МИКРОБТИМА.
МИКРОБТИМА ПРОТЕКТ съдържа комплекс от ризосферни гъби („ризос“ от греч. корен) - няколко вида триходерма, които проявяват изразено фунгопротекторно действие.
В комплекса с МИКРОБТИМА РАСТЕЖ и МИКРОБТИМА ЦЪФТЕЖ прилагани в различни фази на развитието на растенията формираща се ризосферна микрофлора започва да работи за здравето на растенията, същевремено спомагайки в усвояване на хранителните вещества.
В резултат на редовното приложение на микробиалните торове листно на повърхността на растенията се образува т.нар. биофилм, който препятства проникването на патогенни бактерии и гъби в тъканите.
Начин на приложение: 2,0 ml/l листно, почвено през 14-20 дни.

Микробтима СТОП, съдържаща микроорганизми Bacillus thuringensis, Metarhizium anisopliae, Beauveria bassiana, продукт с инсектицидно действие. Гъбите Metarhizium anisopliae, Beauveria bassiana опаразитяват насекомите (възрастни и ларви) и разрушават тяхното хитиново покритие, и проникват в тялото на гостоприемника, като по този начин го обхващат изцяло. Смъртта се дължи на механичното проникване на спорите и последващата загуба на вода и хранителни вещества от жертвата. Контролира възрастните насекоми, но особенно силно е действието върху яйцата и ларвите. По тази причина насекомите трябва да се атакуват в началните стадий от тяхното развитие.
Бактерия Bacillus thuringensis унищожава храносмилателната система на пълзящи насекоми.

Начин на приложение: 2,0-5,0 ml/l листно, почвено през 14-20 дни.

Комплексната превенция се осигурява чрез прилагане на листен тор SILIPLANT Univerzalni. Подробно за механизма на действие му и ползи можете да видите в статия.
Начин на приложение: 1,0-3,0 ml/l листно, през 14-20 дни.

Редовното използване на посочените продукти ще помогне на всяко цитрусово дърво за възстановяване и реализиране на неговия потенциал.

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }