Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?

Хранене с аминокиселини - излишък или необходимост?
3 януари 2024

От какви хранителни вещества се нуждаят растенията? Мнозина ще кажат - азот, калий, фосфор, микроелементи и ще бъдат прави. Минералните съединения играят жизненоважна роля в живота на всички култури. Но само те ли са? Разбира се, че не.

 

Храненето на растенията, както и на всеки друг жив организъм, е много сложен процес, в който участват различни вещества, например аминокиселини. Всеки разбира много добре защо хората се нуждаят от тях, но малко хора знаят каква роля играят тези вещества в развитието на растенията.

 

Биологичното земеделие сега е на върха на популярността, появяват се продукти, съдържащи аминокиселини. Но нека първо разберем защо растенията се нуждаят от аминокиселини и как те влияят на тяхното развитие.

 

Какво представляват аминокиселините - с прости думи

Вероятно всеки е чувал за ефекта на умното куче - разбирам всичко, но не мога да го кажа. От училище помним, че аминокиселините са много необходими и важни! Трудно е обаче да се каже защо е необходимо и защо е важно.

Аминокиселините са органични съединения, които са изключително разнообразни и универсални поради своята химична структура. Поради наличието на две функционални групи, тези вещества проявяват свойствата както на основи, така и на киселини. А допълнителните радикали осигуряват съществуването на около 500 вида съединения.

Аминокиселините са "тухли" (градивните елементи), от които са направени всички протеини. Това е фундаменталната основа на всяка биомолекула.

Растенията, използвайки фотосинтеза, произвеждат всички възможни видове аминокиселини сами: от въглерод, получен от въздуха под формата на въглероден диоксид CO₂, и минерален азот от директно приложени минерални торове или хумус - резултат от минерализацията на органичната материя.

 

Защо растенията се нуждаят от допълнителни аминокиселини?

Възниква разумен въпрос: ако всички аминокиселини се образуват в резултат на фотосинтезата, тогава защо допълнително да „храним“ растенията с тях?

Ако всичко е наред с растението, тоест има достатъчно хранене, светлина и топлина, не се притеснява от вредители и болести, тогава всички процеси, включително синтеза на необходимите аминокиселини в правилните количества, протичат според генетичен план. Но това е в идеални, просто приказни условия.

Реалното положение е друг въпрос. Слани в началото на лятото, жега и суша в средата, резки колебания между дневните и нощните температури през есента... И вредители всякакви! В резултат на борбата с елементите, веригите за доставки са нарушени и растението може да изразходва запасите си от някои аминокиселини извън плана. Липсата на някои елементи засяга образуването на други, неблагоприятните външни фактори (слаба светлина, температура, влажност) блокират или инхибират синтеза. И колкото по-дълго е излагането на неблагоприятни условия, толкова по-силен е дефицитът. И колкото по-силно е гладуването, толкова по-зле растенията понасят стреса. Това е такъв порочен кръг.

 

Защо си струва да обърнете внимание на съвременните торове с аминокиселини?

Има поне 5 причини за това.

 1. Ако искате да получите повече, дайте повече.

Днес идеите за „връщане към корените“ са широко популяризирани - традиционните технологии: „зелената програма“, естественото земеделие и т.н. Но тези, които призовават да си спомним и преминем изключително към методите „на бабата“, забравят, че в годините земеделието е изминало дълъг път и са се променили не само технологиите, но и нуждите и стандартите за качество на продуктите и жизнения стандарт. Малко вероятно е съвременният потребител да се задоволи с малка и възлеста грудка папас (див роднина на съвременните картофи) или 12-зърнест кочан теосинте (прародителят на съвременната царевица).

Селекционерите са подобрявали растенията от векове, за да направят плодовете им по-големи, по-ярки и по-вкусни. За да отговорят на очакванията, вече не е достатъчно растенията да им осигурят само добра почва, дори внимателно напълнена с органична материя.

 1. Едно-две – и царе

Защо да хабиш енергия, ако можеш да пестиш? Когато се подхранват с аминокиселини, растенията лесно следват пътя на най-малкото съпротивление и активно абсорбират аминокиселини от почвата или през листата, спестявайки енергия и време за бърз растеж, цъфтеж и добив.

Обработката по време на периода на узряване на плодовете също ще осигури на растението готов „строителен материал“ - взимай готови пептиди и незабавно ги използвай за създаване на протеини.

 1. Ръка за помощ

От 500 аминокиселини, известни на учените, само две дузини служат като строителен материал на протеини. Всички останали се използват по един или друг начин за служебни цели: за транспорт на хранителни вещества, клетъчно дишане, метаболитни процеси.

Протеините са сложни високомолекулни съединения, понякога състоящи се от десетки хиляди аминокиселини. Пептидите са техните „парченца“ – по-прости органични полимери, които съдържат само дузина или малко повече аминокиселини. Пептидите са вид подготовка за изграждането на бъдещи протеини или „инструменти“ на растението. Пептидите са тези, които извършват всички процеси, които регулират живота му, от покълването на семената до стареенето. Те отговарят за следните функции:

 • транспорт - усвояване и преразпределение на хранителните вещества;
 • буфер - поддържане на определено ниво на pH;
 • хормонално - регулиране на функционирането на отделните органи и целия зелен организъм като цяло. Това включва покълване, образуване на кореновата система, растеж, образуване и функциониране на репродуктивните органи.
 • защитно - производството на токсични вещества, които предпазват растението от изяждане както от вредители, така и от тревопасни животни.
 • има и елиситори - антистресови пептиди, които повишават устойчивостта към неблагоприятни фактори на околната среда (топлина, студ, неподходящ състав на почвата) и антиоксидантни пептиди, които забавят процеса на стареене и удължават продуктивния период.
 • укрепват действието на полезните микроорганизми в почвата.
 1. Изгодно е

Пептидите са необходими за пълноценното хранене на растенията, по-точно за ефективното усвояване на основни хранителни вещества и микроелементи и разпределение от корените към листата и обратно, което намалява разхода на торове и средства за защита срещу вредители и заболявания.

 1. Аминокиселините не са в конфликт с органичното земеделие.

За тези, които категорично не приемат нищо „химическо“, има добри новини. Наборът от аминокиселини в торовете е същият като това, което растенията произвеждат сами – те няма да станат нещо чуждо. Трябва обаче да се има предвид, че не всички производители използват в своите препарати материали, изолирани от висши растения. Пептидите, получени от животински суровини, са практически безполезни за растенията.

Аминокиселинните торове нямат подчертано сезонно приложение. Растенията се нуждаят от всички тези органични съединения на всеки етап от растежа си и не могат да бъдат „прехранени“ с тях.

 

Кога и как се прилагат?

Торенето се препоръчва най-малко три пъти през сезона:

 • по време на обработка на почвата за засаждане и пресаждане (подобряване на адаптацията на разсада, защита от променливо пролетно време, укрепване на кореновата система);
 • преди цъфтежа (стимулиране на образуване на цветята, предпазване от окапване);
 • цъфтеж – узряване на плодове (стимулиране на храненето, повишаване на имунитета, нормализиране на дишането и водния метаболизъм).

В ранните периоди на развитие и активен растеж на листната маса се препоръчва използването на тор DORA AminoMAX; по време на цъфтеж и образуване на плодове – DORA Flower.

Аминокиселините често се използват в разтвори за листно подхранване. Това е ефективна техника, която ви позволява бързо да наситете листата и младите издънки с най-важните органични (и други) съединения.

Освен листното торене ефективно е и почвеното, особено в комбинация с микробиали торове, като напр. Микробтима Протект, Микробтима Растеж, Микробтима Цъфтеж.

Вземете минерална храна от природата

Атмосферата е богата на азот. Но да имаш азот и да можеш да го използваш са две различни неща. Почвите са богати на фосфор и калий, но често това богатство не е достъпно за растенията. Иновативното решение позволява на основните хранителни вещества да се доставят в културите по биологичен път.

прочети още

Силния разсад е ключа към обилната реколта. Защита на семената

Както знаете, бъдещата реколта се залага на етапа на отглеждане на разсад и дори по-рано – по време на подготовката на семената. Като минимум повечето производители на зеленчуци дезинфекцират семенния материал. Но кои средства да изберем за третиране? Колко вредна е химията и каква е ефективността на биологичните продукти? Ще се опитаме да отговорим подробно на тези важни въпроси.

прочети още

Силния разсад е ключът към обилна реколта. Добрия разсад започва с подготовката на почвата

Време е да се подготвим за началото на новия градинарски сезон и да се запасим с необходимите препарати „за“, „срещу“ и „за всеки случай“. Нека вземем решение за средствата, които са необходими за обработката на почвата.

прочети още

Никога няма достатъчно лавандула или как да повишим добивите и качеството на маслото

Научно-практически изследвания през последните години разкриват все по-голям успех в приложението физиологично активни вещества от растителен произход с насочено действие за повишаване продуктивността на етеричномаслените култури и реализиране на генетичния потенциал на сортовете при специфични условия на неблагоприятни фактори на околната среда. Използването им в съвременното агропромишлено производство допринася за изпълнението на най-важната задача - адаптирането на растенията към условията на тяхното отглеждане, както и за получаване на значително по-големи добиви с високо качество.

прочети още

Citovit – микроелементи за стайни растения

Опитните производители на цветя знаят, че растежът на издънки и листа, както и цъфтежът на стайни растения до голяма степен зависи от обезпечеността им с хранителни вещества, сред които най-важна роля имат микроелементите. Те се изискват от растенията в много малки количества, но имат изключително висока биологична активност.

прочети още

Органично вещество на почвата. Растителни остатъци: не само разлагане, а контрол на процеса

Управление на растителните остатъци като част от интегрирана система за прецизно и устойчиво земеделие.

прочети още

Рози. Заболяване или вредител?

Бактерия или вредител по розите - как да ги разпознаем? В тази статия ще говорим за разлики, които се оказват съществени при определяне на причините за нездравословен вид на розата.

прочети още

Силиций – скритото злато за здравето на растенията

Бихте ли използвали естествен продукт, който би увеличил добива ви с до 80%? Този чудотворен продукт се оказва вторият най-богат елемент, наличен на повърхността на земята: силиций. Въпреки че, не е считан за един от 16-те основни хранителни елемента, нужни на растението, за да се развива, силицият може да се окаже най-добрата добавка към хранителен режим на растенията.

прочети още

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.

прочети още
body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }