Микробиални торове

Микробиални торове

Подреди по

Микробиални торове

Имаме удоволствието да ви представим продуктите - резултатът от многогодишни изследвания и производство на международно ниво на нашите партньори - Център за изследване и развитие РОМБ ООД.

Висококачествените микробиални торове са осигурени от научния потенциал на съвместни разработки с колективи от България, Русия, Германия, Франция, Италия, Канада, САЩ и др. страни.

РОМБ ООД разполага със собствена производствена база, използвана за разработване на нови еко-технологии за биотехнологични производства. Производствената структура позволява получаването на високотехнични и технологични стандарти с модерна апаратура и методи за ендо- и екзомикробиални продукти. Фирмата има добре оборудвана лаборатория за текущ и основен контрол на всички нива на еко-производство.

Микробиалните торове се дефинират като „устойчиви”, съдържат живи микроорганизми, които колонизират ризосферата (микроби около корените) или вътрешността на растението и спомагат за развитието му чрез доставяне на основните хранителни вещества на третираното растение и водят до увеличаване на реколтата, когато те са прибавени към почвата, семената или повърхността на растението.

Микроорганизмите, които работят в симбиоза и създават жива система около корена на растението и в субстрата:

  • са естествен антистрес агент,
  • повишават устойчивостта срещу патогени,
  • повлияват благоприятно жизнените функции на растението, отделяйки в средата ензими, фитохормони и други вещества, стимулиращи растителния метаболизъм,
  • мобилизират хранителните вещества в почвата и подобряват тяхното усвояване.

Прилагат се самостоятелно или като допълнение към хранителни и други разтвори за листно и кореново (хидропонно или почвено) третиране, както и за третиране на семена и разсади.

МИКРООРГАНИЗМИТЕ ЗА САКСИЙНИ РАСТЕНИЯ

Дори и най-непретенциозният интериор ще придобие изтънчен вид, ако е украсен с цветя. Повечето растения се преместиха от градината в саксии, но промениха ли нужди в ново местообитание? Какви особености ги чакат в нов дом? Как да се грижим за нашите зелени приятели за да дадат добър цъфтеж?

Тези въпроси ще разберем в днешната статия.

Изисквания на едни същи видове растения, саксийни и онези, които са в природата, нямат различия. Различен е само нашия подход в разбирането на техните нужди и реакцията ни към техните изисквания.

Всяко местообитание за растенията е преди всичко почвата.

Растения в саксии винаги се намират в изкуствена среда с доста ограничено пространство. Като всички живи организми на планетата, растенията не функционират самостоятелно. Растежът и здравето им зависи не само от количество и качество храна, вода и слънчеви лъчи, но и от партньорството им с микроорганизмите.

Най-често срещаният материал за субстрати в оранжерийно производство и декоративно градинарство е торфът.

Торфът като цяло е богат на органично вещество, но съдържа много малко органични съединения, които са лесно достъпни за растенията и полезни микроорганизмите.

В естествения торф преобладава неактивната бактериална микрофлора, полезни микрогъби (ризосферни) присъстват в минимално количество. По време на добива, съхранението, подготовката за продажба на торф е възможно нарушение на биоценозата: промяна в съотношението или смърт на полезната микрофлора.

Често в градинарството субстратите са дезинфекцират чрез попарване, термо или химична обработка. В така създадената стерилна среда патогенни микроорганизми, попаднали вътре, не срещат никаква конкуренция и се развиват в големи прoпорции. Недостъпните за растенията трудно разграждащи се органични компоненти на торф са отлична храна за плесени от родове Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, някои от които са патогени, които причиняват болести по растенията и гниене на корените. Неблагоприятната микрофлора може значително да промени киселинността на субстрата и да намали усвояемостта от растения на хранителните вещества. Следователно, микрофлората в субстрата е от голямо значение, не по-малко от химичния състав.

Поради тези причини е необходимо субстрат да се поддържа с широк сперктър от полезните микроорганизми.

Днес, благодарение на науката и комплексни микробиални торове ПЛАНТАГРА и МИКРОБТИМА ние можем да изградим възможно най-близки до естественни условия на местообитание за нашите зелени приятели в саксии. Бактериите образуват естествен щит около самите корени и спират развитието на патогенна микрофлора, увеличавайки съдържанието на лесно достъпно органично вещество и въздух.

Растенията трудно извличат минералите от субстрат. Особено когато става въпрос за освобождаването фосфорните съединения, които са много важни за растенията. Финни смучещи корени имат определен капацитет: използват само между 4 и 7% от почвеният слой, обикновено са дебели, не повече от човешки косъм, и не живеят дълго – между 1 и 3 седмици. Растенията използват смучещите си корени за намирането на партньори. Ако не успеят да намерят, корените ще умрат. Ако успеят, растението може да създаде симбиоза – сложна екологична система, където бактериите и гъбите снабдяват растенията с хранителните вещества, които са по-трудно достъпни за тях, а в замяна кореновите клетки осигуряват на микроорганизмите среда за живот.

Повечето минерали в субстрата се намират по-далеч от обсега на корените, съответно и от обсега на ризобактериите. Микоризните гъби могат драстично да увеличават обсега на корените. Нишките на микоризните гъби са по-тънки от смучещи корени и обменят с тях хранителни вещества и вода. Това означава, че тези нишки ръстът лесно в микро порите на субстрат, където се намират повечето от хранителните вещества и вода. Без помощ растението никога няма да успее да достигне до тези места. По-труднодостъпни минерали свързани с калция, например, по-лесно се усвояват през микоризата. Микоризните гъби увеличават капацитета на корените средно 7 пъти. Това означава, че растенията могат да се отглеждат с по-малко вода. Благодарение на микоризните гъби растението може само да регулира рН-то на субстрата. Наградата за гъбите е глюкозата, която растенията произвеждат.

Но не трябва да забравяме, че подобрявайки органичната част на субстрата, микроорганизмите използват минерални вещества от него, както и растения.

По време на растежа растението активно консумира хранителни вещества от субстрата. В ограниченото пространство на саксията растението няма откъде да получава хранителни вещества. Следователно, за поддържане на здравословен баланс на субстрата и растеж, е необходимо микробиалните торове регулярно да се допълват с органо-минерални торове, съдържащи основни, микроелементите и биологично активни вещества, поддържащи жизнено важни процеси в растението.

КОНСУЛТАЦИЯ

body, h1, h2, { font-size: 41px; } body, h2, { font-size: 40px; }